Prihaja sezona pustovanja in pustni kostumi so nepogrešljivi modni dodatki, ki jih potrebujete  za uspešno zabavo. Ne glede na vašo starost (važno je da ste mladi po srcu) vam priporočamo, da si v predpustnem času izberete enega izmed pustnih kostumov in v njem praznujete pustovanje. Ali pa se vsaj okrasite z dodatki za lase, na primer bleščečim trakom ali peresi. V letošnjem letu so najbolj zaželene barve zelena, vijolična in zlata, lahko pa se požvižgate na to in izberete tudi kostum v svoji najljubši barvi. V nadaljevanju smo pripravili nekaj namigov za izbiro in dodatke, da bo vaš pustni kostum kar najbolj prišel do izraza.

Vas zanimajo praktični nasveti za izbiro pustnega kostuma? Pomislite, kaj bi želeli obleči oziroma kateri lik želite predstavljati. Za pusta ni nekih posebnih pravil, lahko si izberete kar vas veseli. Na splošno so ljudem so všeč pustni kostumi, ki nekaj predstavljajo. Na primer različne eksotične živali, kot so lev, tiger ali slon. Zelo popularni pa so tudi tisti, ki predstavljajo nekatere poklice. Razmislite, ali ste si že od nekdaj želeli predstavljati kot policist, vojak, kuhar, pilot, mornar, razbojnik, gusar ali kaj podobnega. Razmislek vnaprej vam bo v pomoč, boste s svojo izbiro zadovoljni. Zato se boste v svojem kostumi dobro počutili, in zabava bo uspešna. zadovoljni.

Če želite, da bodo vaši pustni kostumi izstopali na praznovanju, potem morate izbrati res nekaj izjemnega. Udeleženci pustnih zabav in pustnih povork namreč vzamejo oblačenje v kostume zelo resno.  Nihče ne želi, da ga drugi čudno gledajo, ker ima površno narejeno masko. Ali pa zato, ker ste kostum izbrali mimogrede na hitro. To seveda ne pomeni, da morajo biti pustni kostumi neudobni, nasprotno, tudi specialni in veliki kostumi so lahko prav prijetni za nošenje in se lahko v njih sprehajate po mestu in zabavah cel večer.

Pomembna je velikost kostuma. Izberite takšnega ki gre brez težav skozi vrata. Ne sme biti prevelik. Sicer lahko pride do težav pri vstopanju v prostor ali na stranišče. Narejen pa naj bo vsaj tako dobro, da ne bo razpadel že tekom večera (to se rado zgodi doma narejenim kostumom), temveč bo zdržal celotno pustovanje. Po možnosti celo več zabav, saj vemo, da pustovanja v nekaterih krajih trajajo cel mesec dni. Nekaj pozornosti velja posvetiti tudi dodatkom – dodatki za pustni kostum naj ne bodo pretežki in naj jih ne bo preveč, saj vam bodo sicer skozi celotno zabavo povzročali težave.

Skupaj s kostumom izberite tudi masko za obraz. Veliko udeležencev povork in zabav je mnenja, da za zares avtentično izkušnjo samo pustni kostumi niso dovolj. Zraven je potrebno kombinirati še masko. Izberete lahko tudi samo preprosto očesno masko ali prevezo, ki bo smiselno dopolnila lik, ki ga predstavlja vaš pustni kostum. Kot alternativo lahko izberete tudi poslikavo obraza.

Vsekakor pa naj vas težave, ki jih pustni kostumi povzročijo z izbiranjem in dolgotrajnim pomerjanjem, ne odvrnejo od tega da bi se udeležili pustovanja. Cilj udeležbe na pustni zabavi je, da se sprostite in počutite dobro, da se zabavate med nošenjem vašega kostuma. Saj veste, to je pravi trenutek, ki ga je treba užiti tukaj in zdaj in začutiti pravi občutek svobode.